top of page
20211012_125731.jpg

BYRÅN BLIR TILL

Vi möttes i en stark längtan. I att utveckla och i att medskapa.  Behoven listades i rasande fart och utan svårigheter. Vi behöver mötesplatser, vi behöver fler aktiviteter, vi behöver fler besöksmål, vi behöver mat, vi behöver lyfta vår kultur, våra språk och berätta vår historia. Vi behöver uppleva mer. Ge människor mer, både de som bor här och besöker oss. Vi behöver ta vara på människors förmåga, driv och våra olikheter. Vi behöver jobba ihop. 

Tiden gick och i en hektisk vardag mellan inbokade arbeten och familjeliv fångade vi stunder då vi knådade och knådade. Behov, förutsättningar, egna erfarenheter, viljor, tankar, längtan och ambitioner. Höst blev till vinter, vinter till vår och Medskapandebyrån var ett namn som liksom årstiderna kom utan att vi exakt visste vilken dag det hände. Slutligen när rallarrosen blommade i topp och meddelade att sommaren var över fanns våra tankar på ett hav av post-its i alla regnbågens färger. Vi sorterade, prioriterade, konkretiserade och så fanns den där till slut. Vår vision, så simpel och självklar. Allt det handlar om är att skapa en lite trivsammare håla. Och att ha kul efter vägen. 

Vi börjar vårt arbete här i Gällivare och när vi känner oss nöjda kan vi skapa fler trevliga hålor. Det är för landsbygden våra hjärtan slår, här där man måste vara resursrik, kreativ och kroka arm för att komma framåt. Här där allt är möjligt och det finns plats för alla.

Petra Åhl och Cora Karlsson, initiativtagare till Medskapandebyrån.

FRÅN PROJEKT TILL VERKSAMHET

Medskapandebyrån startades 2021 som ett projekt med finansiering av Leader Polaris och europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Projektfinansieringen gav möjligheten att testa en metod där platsutveckling kombinerades med ett fokus på trepartnerskap och långsiktig drift. Nu är Medskapandebyrån en egen verksamhet som i Gällivare finansieras av Sparbanken Nord, Gällivare kommun, LKAB och Boliden. Medskapandebyrån arbetar också för att etablera sig i andra kommuner och erbjuder utöver det tjänster i form av föreläsningar och medskapande processledning.

bottom of page